Naakka 9 vuotta ja kuulumisia

Naakka on pärjännyt tänä keväänä koulussa viime syksyiseen verrattuna todella hyvin. Ääni, meteli ja kiire haittaavat keskittymistä, ja niitä on koulussa helpotettu esimerkiksi vastamelukuulokkeilla, "syrjäisellä" istumapaikalla ja pienillä joustoilla. Näin Naakka on saanut käytyä koulua tavallisessa luokassa, melkein tavalliseen tahtiin.

Naakka on myös käynyt psykologilla kevään ajan. Psykologi on tehnyt erilaisia testejä, joiden lopputulemana psykiatrin vuodenvaihteessa torppaamat autismitutkimukset jatkuvat taas. 

Jotenkin kuvittelisi, että homma ratkeaisi sentään alle vuodessa, mutta näköjään ei. Täytyy vain toivoa, että ainoan kaupungissa asuvan isovanhempamme rahkeet riittävät Naakan kuljettamiseen jatkossakin - keskellä päivää tapahtuvat poliklinikkakäynnit ovat töissäkäyville vanhemmlle hivenen hankalia.

Sinänsä diagnoosilla ei ole merkitystä - neuropsykologiset erityispiirteet Naakassa ovat olleet olemassa aina, ja Naakka voi myös saada niihin tukea. Kuitenkin, kun tutkimukset ovat näin pitkällä, on mielekästä saattaa ne myös loppuun. 

Lisäksi, Naakka on fiksu tyttö, ja havaitsee jo, että tietyt asiat eivät suju kuten ikätovereilla. Tämä on ehkäpä tärkein syy, miksi haluamme selvittää asian. Naakka ei itse tiedä, mitä häneltä tutkitaan. En halua hämmentää häntä kertomalla, että ehkä on kyse autismista tai sitten ei.

Mikäli autismi todetaan, Naakka saa toki tietää. Itselleni piirteet ovat siinäkin mielessä tuttuja, että lähisuvussa on muitakin henkilöitä samankaltaisilla piirteillä varustettuna. 

"Prosessista" huomimatta Naakka on edelleen samanlainen kuin aina ennenkin - aivan vastustamattoman ihana pieni ihminen, jolla on suuri sydän ja paljon puhuttavaa. Yhdeksän vuotta tuli täyteen, ja synttäreitä juhlittiin sekä isovanhempien luona että Hoplopissa. 

Isoja asioita hänen elämässään on oma perhe, ja tällä hetkellä erityisesti alle kuukauden ikäinen serkkupoika. Serkkua on odotettu vuosia - nyt hän on täällä <3 

Naakka on onneksi vielä todella leikkiväisessä iässä - toivottavasti tämä ikä kestää pitkään. Leikin itse aikanaan, hmm, varmaan seiskaluokalle asti, pikkusisaren kanssa ehkä vielä pidempään. Ehkäpä palaan takaisin leikki-ikään kun vanhenen :D 

PS. Hoplop-synttärit olivat perheemme ensimmäiset. Pariin vuoteen tämä ei olisikaan ollut mahdollista. Synttärit onnistuivat erittäin hyvin ja Naakka oli tyytyväinen.

PPS. Piirtäminen on myös nyt eräs Naakan lempipuuha. Hän kieltäytyi hommasta melkein täysin monen vuoden ajan, mutta nyt piirtäminen on hauskaa.

PPPS. Luulen että Naakka nauttii kesälomasta todella paljon. Koulunkäynti aistiyliherkkyyksillä on kuormittavaa, vaikka usein Naakka tuleekin koulusta kotiin ihan tyytyväisenä. Palautuminen vie aikaa, mutta sehän tekee hyvää ihan jokaiselle. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe