Rentoutuminen

Ilman kipeää yläkroppaa rva:lla olisi varmaankin joka tapauksessa pipo kireällä - kaikesta ei voi syyttää niskavammaa. Rva on nimittäin aika huono rentoutumaan. Ortonin kuntoutuksessa eräs fysioterapeutti sanoi rva:lle, että rentoutumisen taito olisi kyllä vammautuneelle erityisen hyvä juttu.

"Minä rentoudun vain tekemällä asioita", mesosi rva silloin. Tottahan toki rva tiesi, että rentoutumista olisi hyvä harjoitella ja harjoittaa, se auttaisi lihaksiin (niihinkin, jotka eivät oikeastaan koskaan rentoudu).

Jännityksessä eläminen on varmaankin eräänlainen kansantauti. Elämme hektisessä maailmassa tietotulvan keskellä, ja ainakin rva yrittää toistuvasti hallita tilanteita ja myös vaatii itseltään enemmän kuin mihin rahkeet riittävät. Parannettavaa olisi.

Rva tuntee kyllä itsensä joka päivä rennoksi - aamulla, kun kello on juuri soinut. Rva:n välitön toive on tuolloin, että josko saisi nukkua vielä vähintään kaksi lisätuntia...Muistissa on eräs ystävä (nykyäänkin sellainen), joka ala-asteen kuudesluokkalaisena laittoi kellon viikonloppuisinkin soimaan seitsemältä, jotta saisi kellonsoiton jälkeen vaipua uudelleen uneen - mahtava idea!

Tänään rva yritti nukkua päiväunia (meillä perjantai on vapaapäivä). Ei onnistunut, koko työviikko ja muutama muu asia pyörivät päässä vinhaa vauhtia, sitäpaitsi jalat olivat kylmät. Rva luovutti ja valmisti sen sijaan itselleen jalkakylvyn.

Kivan telkkariohjelman ja jalkakylvyn parissa rentoutuminen sujui jopa niin hyvin, että rva siirtyi sänkyyn päiväunille hra:n viereen. Päiväunia kesti alle viisi sekuntia, sitten heräsi Naakka. Se niistä päiväunista, mutta ainakin rva rentoutui, jalkakylvyssä kylpyvaahdon kera!


Pieniä rentoutumisen hetkiä pitäisi osata mahduttaa päivään enemmänkin...jos tekemiset (esim. hassutteluhetket lapsen kanssa) rajataan pois ja keskitytään paikallaoloon ja lihasten rentouttamiseen, tulevat rva:lle mieleen ainakin piikkimatto ja mindfulnes-meditaatio.

Piikkimatto rentouttaa, vaikka pistääkin sydämen hakkaamaan (ainakin rva:lla). Hengitysmeditaatiot ovat myös tosi hyviä! Hyvä jos rva makaa piikkimatolla tai meditoi kerran viikossa nykyisellään, pieni lisäys ei todellakaan olisi pahitteeksi.

Pienoinen ongelma rentoutumisessa on, yllätys yllätys, niska! Jopa maatessa rva:n on vaikea löytää asentoa, jossa niska rentoutuisi täysin. Tuntuu oikeastaan, että välillä rentoutuminen onnistuu jossakin asennossa, mutta jonakin päivänä ei siinäkään.

Oikein hyvä rentoutumisalusta whiplash-vammaiselle olisi varmaankin jokin veden kaltainen materiaali, joka kuitenkin kannattelisi. Näillä sanoilla ja puheilla rva taitaa harkita muuttoa jonnekin Kuolleen meren alueelle, terve menoa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe