Yskän taltuttamisesta ja työkokeilusta

Rva yrittää edelleen selviytyä yskästä. Tällä viikolla olin jo töissä, siellä menee ihan hyvin. Työmatkat vain ottavat koville, kun yskä alkaa heti, jos vähän hengästyy. Niskakaan ei oikein tykkää yskimisestä ja on siis kipeänä.

Olen viime päivinä miettinyt kuntoilua - siis nimenomaan salilla käyntiä ongelma-alueideni kannalta. Nyt, kun edellisestä käynnistä on jo kolme viikkoa, on helppo todeta, mitä kuntoilulla rva on pystynyt kuntoilulla parantamaan.

Kun rva ei ole kuntoillut, ovat oikean käden puutumis- ja särkyongelmat pahentuneet pitkästä aikaa. Rva on siis pystynyt vaikutamaan ainakin oikean käden ongelmiin salikäynneillään, mikä on iso edistysaskel.

Tarve päästä kuntoilemaan on jo niin suuri, että rva taitaa käydä salilla tekemässä jotakin kevyttä ja ei-hengästyttävää nyt viikonlopun aikana. Muuten kaikkea ylimääräistä puhumista ja liikkumista täytyy varoa, rva ei vielä ole ihan voiton puolella yskänsä kanssa.

Tämänhetkinen työrupeamani alkaa lähestyä loppuaan - työaikaa on jäljellä enää kolmisen viikkoa. Rva on pohtinut viime viikot, jatkaako vielä n. puolentoista kuukauden ajan työssä vai ei. Nyt rva on kääntynyt sille kannalle, että jatkaa, mikäli TE-toimistolle sopii. Työpaikalle sopii varmaankin.

Työkokeiluja on viime aikoina kritisoitu julkisuudessa. Työkokeilu on määritelty kuntouttavaksi työtoiminnaksi, mutta sitä käytetään yhtälailla pitkäaikaistyöttömillä kuin "varsinaisilla" kuntoutujilla. Yhdessä paikassa voi olla korkeintaan puoli vuotta.

Tämä on jo rva:n kolmas työkokeilupaikka. Alussa luulin, että työkokeilussa katsotaan (siis jonkun tahon johdolla), kuinka rva pärjää niskoineen töissä. Eihän se niin mennyt, työkokeilusta sovitaan TE-toimiston kanssa, työkokeiluun mennään ja sitten siellä ollaan - mitään palavereja TE-toimiston tai muiden kanssa ei siinä välillä ole. Ennemminkin voisi puhua työllistämisestä, kuten ennenvanhaan kai puhuttiin.

Työkokeilun kritiikki suuntautuu rva:n käsityksen mukaan siihen, että usein työpaikan kiinnostus loppuu puolen vuoden kuluttua, eikä kokeilijaa palkata töihin vaan otetaan uusi kokeilija hommia hoitamaan. Kela maksaa työttömyyskorvauksen sekä kulukorvauksen (9 euroa päivä, mikäli päivä ylittää 4 tuntia).

Rva ymmärtää kritiikin, varsinkin pitkäaikaistyöttömille, jotka eivät tarvitse varsinaista kuntoutusta, järjestelmä on varmasti turhauttava. Rva:n tämänhetkiseen tilanteeseen työkokeilu sopii kuitenkin hyvin.

Rva saa työkokemusta, työkaverien seuraa ja mikä tärkeintä, on yhtäjaksoisesti samassa paikassa vähän pidemmän aikaa. Työaika on kuitenkin kevennetty ja rva voi välillä ottaa vähän rennommin (mihin rva ei oikein pysty), kun niska sitä vaatii.

Rva on myös sellaisella alalla, missä varsinainen työpaikka irtoaa muutenkin aika vaikeasti - freelancer-töihin kokeilujakson päätyttyä on sen sijaan mahdollisuus. Niitä taas on rva:n kokemuksen mukaan vaikea saada hakemuksia täyttämällä, tuottoisampaa on vähän aikaa työskennellä paikan päällä.

Rva:n työllistymistä työkokeilu siis edesauttaa, vaikkakin epäsuorasti. Tuo kulukorvaus on kuitenkin aika naurettava - olisi nyt edes vähän isompi!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe