Raksahduksia vuorilla

Katselin sunnuntai-iltana alkanutta Huippujengi-sarjaa. Sarja on minun tyyppistäni tosi-tv:tä, sillä kaukaiset maailmankolkat ovat kiehtoneet minua aina. Tässä sarjassa kiivetään vuorelle Perun Andeilla.

Eihän siinä ensimmäisessä osassa keretty tosi-tv:mäiseen tapaan tehdä juuri mitään. Liikunta ja eksoottinen maasto näyttäytyivät lähinnä alkutunnarissa ja "kuntotestissä", jonka osallistujat tekivät ylängöllä kävellen.

Päivän päätteeksi paikat olivat jumissa yhdellä jos toisella. Rva:n kannalta mielenkiintoinen kohta ohjelmassa seurasi, kun eräs kilpailijoista päätyi paikallisen kiropraktikon (ilmeisesti) luo.

Rintarankaa manipuloitiin rva:lle hyvin tutuilla otteilla, joissa terapeutti on puolimakaavassa asennossa asiakkaan päällä ja "pumppaa" käsivoimin nikamalukkoja auki. Raksahdukset toki kuuluivat näyttävästi videolla.

Sitten rva:lta pääsi "herranjestas", kun hoitaja rasautteli muitta mutkitta myös kallon ja 1. niskanikaman välit. Minusta ohjelmassa olisi voinut jollakin tavalla tuoda esille, että sitähän ei kyllä täälläpäin suositella, mikäli kaularankaa ei ole ensin kuvattu (jos rakenne osoittautuu poikkeavaksi, voi niskan manipulaatio olla vaarallista).

Rva on ehkä vähän liian tarkka, whiplash-vuodet ovat opettaneet kaikenlaista. Pääasia kai on, että potilas vaikutti vahingoittumattomalta...

Rva:n kaularangan rakenne osoittautui aikanaan normaaliksi, ja onnettomuuden jälkeen rva:kin kävi raksauttelemassa niskaansa (sitä oikein suositeltiin). Seurauksena oli huimausta, kamalat kivut ja tilan huononeminen muutenkin.

Rva:n kohdalla ongelma tietenkin oli retkahdusvamma. Kallon ja ylimmän nikamavälin raksautus sopii harvalle whiplash-potilaalle, suoraan sanottuna ainakaan rva ei sitä heti ensi kädeltä suosittelisi.

Rintarangan manipulaatio (sitä tekevät myös OMT-fyssarit) sen sijaan on ollut rva:lle oikein hyvä hoitomuoto. Sitä on rva:lle tehty sekä "rasautuksin" että lempeämin venytyksin. Sitä taas voisin suositella, toki se, mikä hoitotapa toimii, on todella yksilöllistä.

Rva itse on viime aikoina venytellyt rintatankaansa kotosalla. Hieroja tekee n. kerran viikossa oman työnsä (jee, pystyn vieläkin makaamaan vatsallani) ja rva yrittää sen lisäksi venytellä ja verrytellä kotona.

Asennon korjaaminen käy kyllä työstä, kun pääsääntöisesti istuu vinossa, seisoo vinossa, kävelee vinossa ja makaa vinossa. Oma asentoni korjaantuu jo paljon, kun muistan että istuessa molempien kankkujen on hyvä koskettaa selkänojaa, eikä oikea hartia ole liikaa edessä ja vasen vastaavasti liikaa takana.

Lihaskunto on huonontunut niin, että rva yrittää olla ajattelematta sitä. Sille puolelle on hankala tällä hetkellä tehdä kovinkaan paljon. Pahoinvointi on edelleen pitänyt otteessaan, eikä jooga-asentoihin vääntäytyminen edelleenkään kiinnosta.

Koska rva ei ole kohdannut oikeita vuoria vähään aikaan, piti kuvitusta etsiä niinkin kaukaa, kuin vuodelta 2007, Norjan vuoristosta:




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe