Tuntumaa syviin vatsalihaksiin menevän lauantain keskellä

Tavoittelin pitkästä aikaa tuntemuksia ja sitä kautta yhteyttä syviin vatsalihaksiini. Tuli sattuneesta syystä mieleen, että nyt olisi tähdellinen hetki treenata edes niitä. Menin lattialle selälleni ja kokeilin selkärangan rullausta.

Liike on syvien vatsalihasten treenissä eräänlainen perusliike, lähtökohta. Siinä ollaan ensin polvet koukussa. Ensiksi jännitetään alavatsa ja nostetaan takapuoli ylös lattiasta. Seuraavaksi on vuorossa alaselkä nikama nikamalta. Alas liikkeestä palataan samalla tavalla, hitaasti mutta päinvastaisessa järjestyksessä. 

Minusta tämä liike on mainio, suorastaan meditatiivinen. Muistelen, että alussa minulla oli isoja vaikeuksia hahmottaa sekä syvät vatsalihakset että alaselkäni nikamat. Kun harjoittelin, tuntuma parani. 

Syvät vatsalihakset ovat yksi hyvän ryhdin perusta. Ne esimerkiksi estävät selkää menemästä liikaa notkolle, joka taas vähentää alaselän rasitusta (alaselän vaivoista kärsivien kannattaa ehdottomasti harjoittaa syviä vatsalihaksiaan). 

Mitä hyötyä  syvistä vatsalihaksista on niskavammaiselle? En ole anatomian mestari, mutta kun haen tuntuman syviin vatsalihaksiin, tunnen yläselän asennon paranevan ja niskan kuormituksen vähenevän. Suosittelen!

Meillä on muuten taas ollut (ainakin meidän mittakaavassamme) työteliäs lauantai. Aamupäivällä lähetin Naakan ja puolison kaupungille retkelle, ja aloin siivota vaatekaappiani. Minulla on useampi paita, joihin en enää mahdu, joten järjestin ne takariviin, pois tieltä (ja tilaani sopivat paidat eturiviin). 

Löytyipä sieltä kaapista sellaistakin, kulunutta tavaraa, jolle ei ollut jatkosijoituspaikkaa - roskikseen siis. Sitten löytyi kaikkea pientä, joka ei edes kuulu vaatekaappiin (hyllyt ovat olleet hyvä paikka siirtää tavaroita pois Naakan näköpiirista...joskus täytyy kuitenkin siivota).

Parin hyllyn jälkeen väsyin ja totesin, että on parasta jättää loput hyllyt seuraaville päiville. Tuli kuitenkin helpottunut fiilis, kun hyllyt siistiytyivät ja käyttökelvotonta tavaraa tuli heitettyä pois. 

Illalla teimme vielä autoajelun, ja kiersimme iltahämärässä kaupungin rantoja. Ajelulle emme olisi lähteneet, mikäli olisimme menneet saunaan. Saunat oli kuitenkin yllättäen suljettu jonkinlaisen ilkivallan takia, mikä on vähän kornia, kun kaupungissame vietetään tänään Saunapäivää, joka kai toimii samalla periaatteella kuin Ravintolapäivä. Ehkä kokeilemme Saunapäivän saunoja ensi vuonna. 



Kommentit

  1. Syvät vatsalihakset ovat oma haasteensa, eikä harjoittaminen yleensä sitä hauskinta mahdollista, koska mokomat vaativat hidasta tahtia. Yhdeksi käteväksi (ja joskin v-mäiseksi) keinoksi olen todennut tasapainolaudan käytön erilaisten "yhden jalan asentojen" parissa ja kädet esim. sivulla. Jostain mystisestä syystä asentoihin kuuluvat luisteluliu'ut, mutta esim. "vapaan jalan" asennon muuttaminen on tehokas harjoite. Siis jos vain hermot kestää... nim. ei kuulu vahvuuksiini X)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Aliisa, kommentista :) Tasapainolauta onkin mainio väline treeniin! Huomasin aikanaan kuvaamasi kaltaisesta liikkeestä, että itselläni on tasapainoero oikean ja vasemman puolen välillä.

      Jatkovinkkinä totean, että syviä vatsalihaksia voi treenata myös jumppapallon päällä istuen. Siinä nostetaan jalkoja vuorotellen irti maasta siten, että istuma-asento ei muutu. Se on muuten yllättävän raskas liike.

      Jos jotakin auttaa, "tylsien" syvien vatsalihasten harjoitteet ovat lähes kaikki sellaisia, joita voi tehdä telkkarin ääressä. Tahti on niin rauhallinen, että ohjelman katselun pitäisi onnistua vaivatta :) ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe