Imetysongelmia ja akvaarion hoitoa

Muutaman hyvin sujuneen viikon jälkeen rva:lla on ollut harvinaisen kivulias niska ja hartiat viimeisen parin päivän ajan. Syynä tähän ovat mitä ilmeisimmin Nappe-vauvan rintaraivarit, hän hermostuu usein siinä vaiheessa, kun imetys on vielä kesken.

Merkittävä syy raivareille on varmaankin osaimetys, rinnasta ei tule maitoa niin hyvin kuin pullosta. Toisaalta, hän näyttää tykkäävän vielä rinnastakin, kun kerran viihtyy siinä joskus 3, mutta useimmiten 4 kertaa päivässä.

Ongelma on, että hän suostuu imemään, mikäli liikun tai esimerkiksi pompin jumppapallolla imetyksen ajan. Molemmat vaihtoehdot ovat niin epäergonomisia kuin olla ja voi. Nyt tätä on jatkunut viikon, ja ensimmäisenä ovat prakanneet olkapääni.

Haluaisin kuitenkin jatkaa imetystä. Nappe saa siitä(kin) vielä ihan huomattavan määrän ravintoa, ja yhtä tärkeää on yhdessäolon hetki. Olen sekä stressannut asiaa että ottanut rauhallisesti. Luulen, että jatkan tällä linjalla, ja katson, mitä tuleman pitää.

Koville joutuvaa yläselkääni hoidan...no ensinnäkin liian vähän! Pyörittelen hartioita ja koko käsiä useamman kerran päivässä, mikä on jo parempi kuin ei mitään. Koitan myös muistaa liikutella rintarankaa.

Nappe itse on pääasiassa tyytyväinen vauva. Hän on alkanut hymyillä ihanasti, leveimmät hymyt taitaa meillä saada isosisko. Sisarusten lempileikki on edelleen Naakan mielikuvitusleikki, jossa hän ja Nappe ovat pieniä merenneitoja. Nappe-neito on oikein kiinnostunut tästä olohuoneen lattialla tapahtuvasta leikistä.

Minä löysin ilokseni pinkan vanhoja akvaariolehtiä meidän roskiskatoksen lahjoitushyllyltä. Löytö oli iloinen yllätys siksi, että Suomessa ei enää ilmesty yhtään akvaarioalan lehteä. Lehdet ovat sellaisia vuosikertoja, joita en ole missään vaiheessa lukenut.

Lehtien lukeminen on myös nostanut mieleeni kaikenlaisia ideoita akvaarion suhteen. Platyparven luominen ei ole onnistunut meillä ihan suunnitelmien mukaan. Valtaosa kaupasta hankituista platyista on menehtynyt nopeasti, mikä johtunee kaukoidässä tuotetuista heikoista kalakannoista.

Nyt rva:n akvaariossa uiskentelee kuitenkin neljä onnekasta kalaa, jotka ovat pysyneet hengissä viimeisen puolen vuoden ajan. Suunnitelmani on lisätä parvea lähiaikoina, kymmenen kalan parvi voisi jo olla mukava.

Suunnitelmani oli alunperin se, että nämä eläviä poikasia synnyttävät kalat olisivat lisääntyneet akvaariossani. Tätä ei vielä ole tapahtunut, ja vaikka tapahtuisikin, intiaaninsulat pitäisivät huolen poikasten syömisestä.

Rva ei kuitenkaan lannistu. Uusia platyja on mitä luultavimmin tulossa, ja vesiarvot ovat pysyneet hyvinä - vesi on nyt keskikovaa, joka sopii suurimmalle osalle kaloistamme. Kasvitkin kasvavat hienosti, ja kotilo-ongelmasta on päästy.




Kommentit

  1. Osaatko ns. kainaloimetyksen, missä lapsi makaa kylkeä vasten alakroppa äidin kainalossa ja tarttuu rintaan alhaaltapäin? Täällä otteella lapsi saa paremmin herutettua maitoa koska rinnan alaosassa on enemmän maitorauhasia ja lapsen imeminen on voimakkaampaa alaleuan puolelta. Tämä asento on selällekin kevyempi jos käytössä on myös imetystyyny tai pari muuta tukityynyä jolloin lasta ei tarvitse kannatella.

    Rintaraivareilla on myös se merkitys, että lapsi "tilaa" lisää maitoa muuttamalla imemistään. Noihin ikiaikoihin tulee kasvupyrähdys mikä vaatii lisäenergiaa ja lapsi tiheentää syömistään.

    VastaaPoista
  2. En ollut vielä kokeillut kainaloimetystä, mutta sehän on ollutkin hyvä asento! Vauvakin ehkä ihmettelee asennonmuutosta ja imetykset ovat sujuneet rauhallisemmin. Kiitos, kolarinukke!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset lähetän minäkin sille eläkeikäisille nyt jo edesmenneelle kätilölle joka synnytysosastolla kainaloimetyksen minulle opetti. Vauva on tuossa asennossa äidin kainalossa suojassa, joka itsessään rauhoittaa :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe