Suhteeni sisustamiseen

Kun alan ajatella suhdettani kodin sisustamiseen, se voi olla yhtä hyvin "minulla ei ole ollenkaan suhdetta kyseiseen asiaan" tai että "jee, suhteeni kodin sisustukseen on tosi läheinen ja mutkaton".

Millaisia koteja ihailen? No, kun käyn kodeissa, tykkään katsella ympärilleni. Huomaan tykkääväni yksityiskohdista. Silti, jos kodissa asuu esimerkiksi lemmikkieläimiä, ovat ne paljon mielenkiintoisempia kuin miten joku huopa on aseteltu soffalle tai mikä se lattiamateriaali olikaan.

Täytyy sanoa, että jos aikaa on vähän, hyppään esimerkiksi lehtien sisustusjutut ohi (ensin hyppään ruokajutut).

Kodin sisustamisen ongelmia? Nykyisellään sanon, että suurin sisustusbuumin ongelma on jäte. Miksi esim. sisustusohjelmissa niin usein näytetään spektaakkelimaisesti, kun kaikki vanha viedään jätelavalle ja sen jälkeen uusi irtaimisto & materiaalit kannetaan sisään?

Jos ajatellaan pelkästään sisustamista, on järkevintä uudistaa koko huone kerralla. Näin saadaan suurimmalla varmuudella kaikki elementit sopimaan toisiinsa. Ekologiselta kannalta tällainen on kuitenkin täysin kestämätöntä.

Näyttäisikö joku sisustusohjelma joskus, miten se jätelava etenee sorttiasemalle ja mihin kaikki vanha päätyy? Tuskinpa.

Mitenkäs rva:n oma koti? No, olohuoneeni irtaimisto on ehkä uusin, 2000-2010-luvuilta. Makuuhuoneen irtaimisto taasen on 1940-2010-luvuilta. Eteinen: 1950-2000-luku. Keittiö: 1990-2010-luku. Lastenhuone: 1960-2010-luku.

Kuten edellisestä ilmenee, yhtäkään huonetta ei ole todellakaan sisustettu kerralla :D Aika paljon löytyy kaikenlaista käytettynä minulle tullutta. Miksi? No kun tykkään ajatuksesta, että tavarat käytetään loppuun.

Meillä taidetaan todellakin sisustaa tarpeeseen. Omasta mielestäni kotini näyttää suurimmaksi osaksi kivalta. Loppuun kerään listan, jossa kerron henkilökohtaisista mieltymyksistäni (ei niin vakavista) sisustuksen suhteen:

- värikkyys
- kirjahylly, jossa on kirjoja
- lemmikkieläinten asumukset
- paljon huonekasveja
- vapaata tilaa, jos se on kodin mittojen puitteissa mahdollista
- mutkaton lastenhuone vähän kolhiintuneine kalusteineen
- vanhojen talojen hämärät pirtit

Mikä ei ole niin IN:

- värittömyys
- ruma muovilattia (tämä on meillä, mutta minkäs teet :D )
- liika tavaran määrä
- kopiokoti sisustuslehden kuvista

Mitä rva:lle tulee seuraavaksi? Koska sisustan harvakseltaan, asiat yleensä hajoavat ennen kuin hankin uutta. Koska kolmisenkymmentä vuotta vanhat makuuhuoneen verhot eivät näytä ulkonäöstään huolimatta hajoavan, hankkisin seuraavaksi mielelläni sähköpianon.

Jos mennään esteettiselle kannalle, taidan hankkia seuraavaksi eteisen peilin. Toisaalta, koska Touhi hajotti viimeksi eteisestä lampunkuvun (älkää kysykö miten), ehkä hän hajottaa peilinkin ;)

Mitä muuten olen hankkinut viimeksi? Viime syksynä sisustin asuntoani kahden pienen makkarin maton ja kahden sohvatyynyn päällisen verran. Asiat etenevät hitaasti mutta varmasti.

Kommentit

  1. Tämäpä mielenkiintoinen aihe. Piti ihan itsekin alkaa miettiä nykyisen kotimme, jossa olemme asuneet nyt 9v, kalustekantaa ja ainoastaan lastenhuoneiden kalusteet ja oman makuuhuoneemme yöpöydät on ostettu juuri tähän asuntoon. Sohva ostettiin, mutta sekin lähti jo kiertoon muutama vuosi sitten ja alle tulivat siskoni vanhat Ikean sohvat, joihin uusittiin viime kesönä päälliset ja heti perään toinen sohvista hajosi ja tilalle tuli miehen isovanhempien vuodesohva joka on täysin eri sarjaa toisen kanssa. Että meidän sisustusta kuvaa myös parhaiten se ettei sitä ole, vat kulkeutuneet aiemmista asunnoista ja seinille on laitettu pääasiassa lapsiin liittyviä kuvia ja tauluja. Meistä kumpikaan ei ole mikään sisustaja vaan kalusteet hankitaan tarpeeseen ja muuten pyrin nykyään pitämään esineiden määrää minimissä siivouksen ja ärsykkeiden vähentämisen vuoksi. Pintoja ollaan kyllä uusittu, kun muuttaessamme sisätilojen pääväritys oli tummanruskea joka söi kaiken valon. Etenkin vammojeni vuoksi valoisuus on hyvin olennainen esteettömyystekijä, joten seinä- ja lattiapinnat ovat muuttuneet vuosien saatossa erilaisiin vaaleanharmaisiin sävyihin. Tai no, löytyihän täältä pohjalta sisustusteema: hyvä olo omassa kodissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tuo vika lause on aivan mahtava <3 Sisustaminen on ollut itselle eräänlainen ongelmakohta - voinko edes pitää blogia, kun en jaa eteerisiä sisustuskuvia :D Mutta, kotonani vallitsee aikalailla kuvaamasi tilanne, eli tavarat ovat käytännössä kulkeutuneet, jotkut ajallisesti hyvinkin kaukaa. Jos asuisin omistusasunnossa, olisin luultavasti uusinut pintoja enemmän - seiniä on täällä kyllä maalattu, pääosa on valkoisia. Esteettömyydestä tulikin mieleen, että lyhyenä ja niskavaivaisena ihmisenä en oikein hyötynyt keittiöremontista, kun sen jälkeen kaapistot olivat sen 15 cm korkeammalla, ja pystyn ilman jakkaraa käyttämään enää ylähyllyistä alimpia...

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe