Poikien päivä?

Kirjoitin vähän aikaa sitten tyttöjen päivästä. Ajattelin visioida vastaavaa poikien päivää, kun minulla sattuu tytön lisäksi olemaan myös kolmevuotias poika. Poika, joka elää maailmassa, jossa on vielä paljon korjattavaa.

Poikien ongelmia, maailmanlaajuisesti, ovat ainakin tiukat sukupuoleen sidotut oletukset. Jos perheen isä kuolee tai puuttuu alusta alkaen kokonaan, vastuu perheen miehenä olemisesta siirtyy usein perheen vanhimmalle pojalle, oli hän sitten 10- tai 25-vuotias.

Tämä tarkoittaa, että koulunkäynti vaihtuu työntekoon pellolla, kaivoksessa tai hikipajassa - jonkun täytyy tuoda elanto kotiin. Myös moni poika vahtii pikkusisaruksiaan aamusta iltaan, kun vanhemmat ovat töissä.

Ehkä suurimpana maailmanlaajuisena ongelmana näen machokulttuurin. Pojista kasvatetaan miehiä, jotka ovat kovia itselleen ja muille. Tunteista ei puhuta, eikä mitään muutakaan naisellisena pidettyä ominaisuutta saa ilmetä.

Tällaisista pojista tulee isiä, jotka jatkavat sukupolvien perinnettä, ja pahoinvointi kertautuu.

Suomessa on jo kauan puhuttu poikien pahoinvoinnista. Stereotyyppinen kuva nuoresta syrjäytyneestä on pelien ja verkon maailmassa elävä työelämän ulkopuolella oleva nuori mies.

Toiseen stereotyyppiseen kuvaan syrjäytyneestä etsiytyy taas alamaailmaankin välillä eksynyt päihteiden sekakäyttäjä, jälleen mies.

Jos tyttöstereotypiat eivät ole ruusuisia, ei kuva miehistäkään ole kovin mairitteleva.

Olen itse poikaa kasvattaessani todennut, että pojan rooli on tytön roolia ahtaampi. On kummallisempaa, jos poika tekee "tyttömäisiä" juttuja kuin toisinpäin. Kun huolestutaan sukupuolineutraaliudesta, esimerkeiksi vedetään paljon useammin "tyttömäisiksi" tehtyjä poikia kuin "poikamaisia" tyttöjä.

Oli myös huolestuttavaa lukea taannoin, että pojille luetaan vähemmän satuja kuin tytöille. Pojille valitaan siis tietokirjamaisia kirjoja, kun tytöille luetaan fiktiota. Tämä johtaa mielestäni suoraan siihen, että poika kiinnostuu lukemisesta vähemmän kuin tyttö...ja poikien luku- ja kirjoitustaitohan on ollut tapetilla koko viime kuluneen vuosikymmenen.

Vaikka meillä on menty paljon eteenpäin, toivoisin pojille enemmän liikkumatilaa pojan- ja miehenroolissaan.

Minusta poikien päivä olisi paikallaan, eikä millään tavalla pois esimerkiksi tyttöjen päivästä :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys