Tyttöjen päivä

Eilisenä tyttöjen päivänä pukeuduin töihin pinkkiin ja ajattelin meidän ja muiden tyttöjä. Se, että juhlitaan jotakin, ei muuten ole keneltäkään pois, tässä tapauksessa pojilta. Itse asiassa, mielestäni pojat tarvitsisivat myös oman päivän. Ehkä sellainen tulee vielä.

Mutta tyttöihin...heitä kannattaa tukea. Maailman mittakaavassa, koulutettu tyttö tulee harvemmin raskaaksi teini-iässä. Koulutettu tyttö ymmärtää paremmin, miten antaa vauvalle oikeanlaista ravintoa. Hän myös ymmärtää varhaiskasvatuksen merkityksen ja lopulta lähettää suuremmalla varmuudella omat tyttärensä kouluun.

Tytön elämä voi loppua jo alkuunsa, kun tyttösikiö abortoidaan poikalapsen toivossa. Jos hänet synnytetään, hän saattaa saada vähemmän ravintoa kuin veljensä. Jos koulutukseen on vähän varaa, kouluun lähtee todennäköisesti tytön veli.

Omassa kotimaassamme tytöt ja pojat matkaavat läpi suhteellisen tasa-arvoisen terveydenhuollon. Varhaiskasvatus ja peruskoulu käydään läpi melko tasa-arvoisissa tunnelmissa, vai käydäänkö? 

Miksi esimerkiksi puhutaan vieläkin "kympin tytöistä"? Tiedättekö, niistä, jotka pärjäävät koulussa, mutta eivät "tosielämässä", mitä se sitten onkin. 

Koulussa hyvin pärjäävä poika ei ole "kympin poika". Hän on rehti, ahkera, lahjakas, tulevaa johtaja-ainesta. 

Mielestäni näissä puheissa piilee sen ydin, että yritysten johtoportaat koostuvat meillä edelleen lähinnä miehistä. Tytöistä kun puhutaan epäkunnioittavaan sävyyn ja annetaan viesti, että heidän paikkansa on "alemmilla tasoilla", olivat he sitten kuinka lahjakkaita tahansa.

Entä sitten ne teiniraskaudet? Kyllä niitä meilläkin sattuu. Jos 14-16-vuotiaiden seksi johtaa raskauteen, jää vauva useimmiten nuoren äidin ja hänen perheensä kuin nuoren isän ja hänen perheensä hoidettavaksi. 

Yleisimmät selitykset nuoren isän livohkaan lähtemiselle ovat, että hän on vielä niin nuori ja kypsymätön. No tietenkin on! Niin on tyttökin, hän ei vain voi karata tilanteesta yhtä helpolla. Nuoren elämä jatkuu hänen kohdallaan epätodennäköisemmin.

Entä ne raskaudet muuten? Synnytystalkoissa kehotetaan yhä nuorempia naisia hankkimaan lapsi. Jos he eivät hanki, he ovat mukavuudenhaluisia maanpettureita. En ainakaan itse ole törmännyt artikkeleihin, joissa 20-25-vuotiaita miehiä kehotetaan isiksi armeijan vastapainoksi...ei kun hehän ovat täysiä lapsia sinne 35-vuotiaiksi asti.

Tytön äitinä ei ole varmaankaan helppoa olla. En ole itse vielä ensimmäisten kuuden vuoden aikana kokenut suurempia sukupuoleen liittyviä vaikeuksia kuin sen, että eräs äiti tuli eskarin naulakoilla kertomaan lapseni kuullen, että Naakka näyttää nyt ihan pojalta, kun on toi lyhyt tukka. P*rkele!

Tulevia vaikeuksia on varmasti...jos ei mennä niihin teiniraskauksiin, aion pitää kunnia-asiana sitä, että viestitän sekä tyttärelleni että pojalleni heidän tulevaisuuden mahdollisuuksistaan samalla tavalla. 

Olen onnellinen, että maailman tytöillä on oma päivä <3 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys