Naakan ja rva:n kielenopiskelua :)

Uuden kielen opiskelu aikuisiällä - huh, ei se ainakaan helppoa ole. Olen sinänsä kielellisesti suuntautunut, ja pidän kieliä kiinnostavina. Naakka käy koulua kaksikielisesti, joten minun on tullut ajankohtaiseksi tutustua Naakan uuteen kieleen.

Yritin jo syksyllä etsiä itselleni alkeiskurssin, mutta sopivaa ei löytynyt. Lisäksi minulle tuli niin paljon opiskeltavaa yliopistolla, etten ehtinyt. Päätin aloittaa uuden yrityksen, ja koska työelämä vie nyt aikani, tilasin kirjan ja luen sitä itsenäisesti muutamia kertoja viikossa.

Olen päässyt jo hieman eteenpäin - oppinut uusia sanoja ja vähän kielioppia. Kun kuuntelen tätä kieltä puhuttuna, pystyn bongaamaan jo ainakin muutamia sanoja. Olen päättänyt ottaa tavaksi katsoa säännöllisesti uutiset tällä kielellä, vaikka en vielä ymmärräkään sisältöä. 

Tämä kieli kuuluu vähän puhuttuihin kieliin, eikä kirjallista tai puhuttua aineistoa ole liiaksi. Onneksi sitä on kuitenkin jonkin verran. Tavoitteeni on pysyä jollakin lailla mukana Naakan opinnoissa (ainakin alkuvuosina). Lisäksi minulla on oma intressi kokeilla, onnistunko etenemään opinnoissani.

Koska kieli ja kulttuuri kulkevat rinnakkain, haluan myös oppia enemmän kyseisen kansan kulttuurista. Olen siinäkin suhteessa lähes ummikko - ainakaan oman aikani kouluopetus ei juurikaan huomioinut vieraita kulttuureja....ei edes niitä, jotka sijaitsivat maantieteellisesti oman valtiomme rajojen sisällä. 

Millaista uuden kielen opiskelu on Naakalle? No suoraan sanottuna paljon helpompaa. Opetus on kielikylpymäistä, eli uutta opitaan arkipäivän toimintojen ohella - toki hänen täytyy sitä ihan opiskellakin. Naakka suhtautuu asiaan valtavan positiivisesti.

Miten Naakka syksyllä eteni? Hän osaa jo paljon sanastoa ja pystyy lukemaan yksinkertaisia tekstejä uudella kielellä. Hän oppii koko ajan uutta, ja koululta ei ole kantautunut ainakaan mitään negatiivista. 

Naakka kuuluu kaksikielisen opetuksen lisäksi varhennetun kielenoppimisen piiriin, eli A1-kieli alkoi jo ekaluokalla. Hän valitsi ranskan, englanti alkaa sitten kolmannella luokalla. Systeemi on kehittynyt omista kouluajoista valtavasti, ja opetustavat mahdollistavat useamman uuden kielen rinnakkaisopiskelun jo alaluokilla.

Myös Naakan isällä on samanlaiset suunnitelmat - hänkin aloittelee uuden kielen opiskelua. Säännöllistä opiskelua on vähän haasteellista sisällyttää kiireiseen arkeen, mutta uskon sen olevan onnistuessaan hyvin palkitsevaa :) 

PS. Tilanne, jossa availlaan yhdessä uutta kieli- ja kulttuuriympäristöä, on itse asiassa se, jota rva on pitkään kaivannut. Rva on kotonaan  uuden äärellä.

PPS. Kielten opiskelu kuulemma vähenee koko ajan - peruskoulussa tämä tapahtuu, kun mennään ylemmille luokille. Yritämme osaltamme toimia suuntauksen vastaisesti.

PPPS. Mikäli kielten opiskelu kiinnostaa, se on varmaankin hyvää myös aivojumppana. Olen päässyt juuri ja juuri alkuun, mutta voin suositella samaa muillekin :)




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe