Yksinolo tekee hyvää vai tekeekö sittenkään?

Naakalla, kohta 11 vuotta, on tapana tehdä erilaisia hyvinvointiaan koskevia päätöksiä. Osassa päätöksistä on ideaa, osa taas vaatii hivenen kehittelyä. Ne perustuvat usein faktoihin, mutta ihan kaikkea ei ole aina mietitty. 

Alkuvuodesta hän totesi, ettei jaksa kavereita arki-iltaisin, koska koulu on raskasta ja hän näkee kavereita koulussa. Tässä on mukana paljon faktaa: Naakalla on kielivalintojensa takia lähes 4 tuntia enemmän viikossa koulua kuin monella muulla.

Suureksi osaksi on totta, että Naakka tarvitsee lepoa ja yksinoloa. Yritän itsekin pitää silmällä, saako Naakka latauduttua tarpeeksi. 

Kävi kuitenkin ilmi, että yksinolo ei poistanutkaan koulustressiä. Yksinoloa tuli kerralla liikaa. Käytin määräämisoikeuttani ja sanoin, että kokkikerhon (Naakan harrastus) lisäksi täytyy olla kaverin kanssa yhtenä arki-iltana.

Sain vastalauseita, mutta Naakka toimi kuten käskettiin. Nyt on menty pari viikkoa näin, ja kaverilla ollessaan Naakka tekee ikään kuin huomaamatta myös "stressiaineiden" läksyt. Vanhemman seurassa tekeminen on kuin kivirekeä vetäisi.

Muutenkaan, liika kotona nuuruaminen ei ole hyväksi. Myös ruudulla olo lisääntyi, koska se on helppoa ajanvietettä. Kaverin luota tultuaan Naakka on yleensä iloinen ja kertoilee, mitä on tehnyt, jutellut.

Sairastelujen helpotuttua olen huomannut, että kaipaan itsekin ihmisiä. Olen kautta vuosien pitänyt yllä kyläilykulttuuria perheessämme. Nyt on tullut sattuneesta syystä taukoa. Toivottavasti tilanne kuitenkin paranee pian.

Nykyään on mukavaa, kun kuulumiset saa vaihdettua sähköisesti. Se on mahtava asia esimerkiksi silloin, kun ystävät asuvat kaukana toisistaan. Parasta on kuitenkin ihmisten tapaaminen livenä. 

Uskon, että sosiaaliset kontaktit eri-ikäisiin ihmisiin tekevät niin lapsille kuin aikuisillekin hyvää. 

Tarvitsen itsekin välillä yksinoloa ja rauhallista aikaa. En kuitenkaan usko, että olisin onnellinen, mikäli sosiaaliset kontaktini olisivat pelkästään sähköisiä. Toivon, että keväästämme tulee alkuvuotta sosiaalisempi.

PS. Naakka teki aikuisen kanssa eilen pizzaa, njam!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe