Uniuniuni...

Rva:lla on nyt viisi tai kuusi huonosti nukuttua yötä takanaan. Pääosa huonounisuudesta johtuu varmaankin meidän Naakka-raukasta, joka on nukkunut flunssansa (etenkin yskimisen) takia aika huonosti jo monta yötä.

Rva myöntää suoraan olevansa todella huono kestämään valvomista. Naakan varhainen vauva-aika oli rva:lle melkein ylivoimaista, onneksi Naakka alkoi nukkua melko yhtenäisiä, pidempiä unijaksoja jo varhain, noin kolmen kuukauden ikäisenä.

Rva:lla on aina ollut aika heikot unenlahjat. Unentarve on 8 tuntia, mutta kyky nukahtaa illalla tai keskellä yötä heräämisen jälkeen voisi olla parempikin. Väsyneenä, varsinkin kun valvominen on kestänyt pitkään, ei mikään meinaa sujua. Kun rytmi on kunnossa, rva nukahtaakin paremmin.

Joka tapauksessa, tänään (piakkoin nukkumaan laittautuva) rva on toiveikas, josko Naakka pystyisi nukkumaan hyvin. Hänen yskänsä vaivaa nimenomaan yöllä ja makuuasennossa, päivisin hän on jo melkein toipunut flunssastaan, vaikka nenä jatkuvasti valuukin.

Tavallaan niska tykkää huonoista unista - kroppa on liikkeessä, kun rva hyppelehtii sängyssään levottomana kyljeltä toiselle. Puoliso-raukka, onneksi hän ilmeisesti saa nukuttua, vaikka rva kääntelehtiikin. Jos rva nukkuu "liian"hyvin, on kroppa aamulla todella jumissa.

Viime yöt vietimme muuten poissa kotoa, rva:n lähisuvun luona. Sekin vaikutti varmasti rva:n unirytmin sotkeutumiseen, vaikka reissussa olo oli muuten tosi virkistävä maisemanvaihdos. Seuraavan kerran Niskaset "lomailevat" luultavasti kesämökillä, loppukesästä mennään sitten Kolille...

Rva on jo aikaa sitten väsynyt hakemaan erityisiä syitä unettomuudelleen. Huolia on varmaankin tasaisella tavalla, niska vaivaa säännöllisesti mutta ei koko ajan ja vuode sekä vuodevaatteet ovat varmaankin hyväkuntoisia :D

Kokonaisvaltaista rauhoittumista rva hakee tällä hetkellä mindfulness-meditaatiosta, tänäänkin tein jopa kaksi harjoitusta. Ensimmäinen liittyi kehoon ja hengitykseen, toinen taas siihen, miten suhtautua ajatuksiin, jotka tulevat ja menevät. Molemmat meditaatiot ovat noin kymmenen minuutin mittaisia.

On varmaankin turha edes mainita, että riittävä tai edes melko riittävä yöuni olisivat erittäin tärkeitä vammasta toipumisen kannalta. Rva:lta jää unettomina aikoina liikkuminenkin vähemmälle, kun kun tarpeeksi väsyneenä sydänkin alkaa hakata, jos yrittää vähän enemmän liikkua.

No, nyt täytyy varmaankin mennä laskemaan lampaita...tai ehkä kuitenkin vuohia, täytyyhän sitä jotakin vaihtelua olla!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lasten kaverit kylässä - ruokailu