Sananen Niskasten nukkumistottumuksista

Pohdin tässä, että vaikka minkälaisia "kuntoiluvarusteita" (sekä yö- että päiväkäyttöön) on tullut matkan varrella (myös ennen whiplashia) hankittua...ja kuinka hankala niitä voikaan olla käyttää.

Olen vuosien varrella todennut, että Tempur-tyyny sopii hyvin kropalleni - muunlaisella, väistämättä pehmeämmällä tyynyllä on tosi vaikea nukkua. Herään yleensä niska jäykkänä, mikäli nukun esim. kyläpaikassa tavallisella tyynyllä.

Osaan silti käyttää tyynyä ihan väärin. Tempur-tyynyjähän on monenlaisia eri tarkoituksiin. Olen ostanut peräkkäin kaksi erilaista tyynyä, Ombracion ja Originalin. Kummatkin on tarkoitettu niille, jotka nukkuvat kyljellään ja mahallaankin.

En osaa nukkua selälläni, en ole koskaan osannut. Siitä ei vain tule mitään. Jo yrittäessä tulee olo, kuin makaisi ruumisarkussa. Toki ymmärrän, että juuri tämä ruumisarkkuasento olisi selälle paras!

Sitä en sitten enää ymmärräkään, miten voi hallita käsiensä asennon nukkuessa. Usein käyn järjellisesti nukkumaan, mutta herään silti asennossa, jossa poskeni nojaa jompaankumpaan käteen - ja koko yläselkä on kipeänä.

Melko kovasta materiaalista tehty Tempur varmaankin pahentaa tilannetta, jos käsi jää sen ja posken väliin! Olisi kiva tietää, pystyykö joku oikeasti kontrolloimaan asentoaan, kun on taju kankaalla.

Ortonin kuntoutusjaksolla neuvottiin ompelemaan "putkityyny", pitkä tyyny, jota "halataan" ja joka on myös polvien välissä. Se pitäisi selän asennon rentona nukkuessa. Sana "ompelu" keskeytti tämän projektin rva:lla heti alkuunsa.

Myös puolisolla on tätä nykyä Tempur-tyyny. Sängyssä pyörii myös muutama ylimääräinen normityyny, osaltaan tekemättä jääneen putkityynyn virkaa toimittamassa.

Naakka nukkuu vielä pinnasängyssään ilman tyynyä (ja useimmiten myös peittoa). Hänellä on tapana "porautua" otsa kiinni sängyn päätyyn ja kehittää päähänsä sellainen hiki, että herätessä on tukka melkein aina märkänä.

Kaukana ovat kuitenkin jo ne ajat, jolloin Naakalle muotoiltiin kummallekin puolelle pyyhkeistä kaksi "putkea", joiden välissä hän nukkui. Tämä siksi, että hän ei ensimmäiseen ikävuoteensa asti suostunut nukkumaan, mikäli ei saanut painettua nenäänsä kiinni johonkin pehmeään.

Naakan unileluna toimii "kukko", joka on oikeasti hiiri. Naakka tulkitsi hiiren kukoksi sen nokkamaisen kuonon takia, Kukko on Naakalle oikein tärkeä, mutta ilmankin on pärjätty, mikäli se on joskus reissulta kotiin unohtunut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe