Satunnainen geokätköilijä

Kuulin aikanaan geokätköilystä ensimmäistä kertaa vuonna 2008. Ensimmäinen aiheesta lukemani artikkeli oli julkaistu Yhteishyvä-lehdessä. Kiinnostuin, sillä en ole oikeastaan päässyt kovin pitkälle seikkailukirjojen, esim. Viisikot, tähdittämästä lapsuudestani. 

Geokätköily on yksinkertaisesti kätköjen etsimistä (tai piilottamista) erilaisista ympäristöistä satelliittipaikannuksen avulla. Harrastus on maailmanlaajuinen.

Geokätköilystä voi lukea lisää vaikkapa täältä:


Vuonna 2008 minulla ei vielä ollut älypuhelinta, tuskin kovin monella oli. Aluksi taisin entiä kätköjä joko auton navigaattorin avulla tai siten, että katsoin kotona läppäriltä kätkön ja paikan, panin sen mieleeni ja lähdin etsimään.

Sittemmin, kun älypuhelimet tulivat, etsiminen (vaan ei aina löytäminen) helpottuivat.

Kun vuonna 2009 kaaduin ja sain niskan retkahdusvamman, oli geokätköily yksi harvoja harrastuksia, jotka enää onnistuivat. Geokätköilyssä kätköjen vaikeustasot ja maastot vaihtelevat, etsittäväksi voi valita vaikkapa kätkön, jonka voi hakea pyörätuolissa istuen.

Rva on kätköillyt enimmäkseen kotikaupungissaan. Hurjia kätköjä, jotka vaativat esim. kiipeilyä tai ryömimistä, rva ei ole hakenut. Sen sijaan on tullut kyykisteltyä ja kumarreltua siellä täällä ja näytettyä hassulta, mikäli kätkö on sijainnut maantasalla. 

Himokätköilijä rva ei ole, hyvä jos kuukausivauhti on keskimäärin kaksi kätköä. Silti, harrastus on ollut suhteellisen pysyvä eikä ole koskaan jäänyt kovin pitkälle tauolle. Omia kätköjä rva ei ole piilottanut, ehkä niitä ei jaksaisi hoitaa.

Rva suosittelee geokätköilyä harrastukseksi toisille kaltaisilleen, eli eri tavoin vammautuneille. Kätköjen etsiminen on oiva tapa saada ajatukset hetkeksi pois ongelmista, ja toisaalta harrastuksesta voi välillä pitää pitkiäkin taukoja. 

Meidän Naakka on myös tutustunut geokätköilyyn, ja kulkenut mukanamme monilla kätköretkillä. Naakka oli myös mukana, kun törmäsin pari viikkoa sitten sattumalta kätkön kunnostajaan (varsin hieno geokätkö oli huollossa takapihamme pöydällä). 

Kävi ilmi, että kyseinen henkilö on piilottanut useammankin kätkön alueellemme, ja olin jo löytänyt kaksikin hänen kätköään. Haluan löytää loputkin, ja olenkin menossa geokätköilemään heti, kun aikaa taas löytyy. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe