Kiusoittelevan kyljen kesytystä

Edessä onkin sitten rauhallinen viikonloppu. Eilen kylki äityi niin pahaksi, että kaikki kävelyä, kyljen kääntämistä ja kumartumista myöten muuttui melko mahdottomaksi. Ajattelin, että asia kannattaa kuitenkin käydä tsekkauttamassa lääkärillä.

Aamulla soitin terveysasemalle ja sieltä pyydettiin tulemaan päivystykseen. Päivystyksessä hoitaja ilmoitti, ettei kysymyksessä voi olla ainakaan murtuma, koska se ei ole yleistä. Minulla ei kuulemma myöskään ole mitään murtumille altistavaa sairautta tms.

 Sain myös kuulla, että en pääse tämän takia lääkärille (tai jos välttämättä haluan lääkärille, minun tulee suunnata sairaalan iltapäivystykseen).

Kova kipu sai minut tekemään radikaalin ratkaisun - suuntasin yksityislääkärille. Hän katsoi nielun ja korvat sekä kuunteli keuhkot, koska halusi sulkea pois keuhkoputkentulehduksen yms. mahdollisuuden.
Sen jälkeen hän tunnusteli kylkiluuni ja totesi niiden olevan onneksi stabiilit. Mahdollisen hiusmurtumakohdan hän paikansi kyljen sivulle, sinne missä luut kiinnittyvät rustoon.

Hiusmurtuma näkyisi röntgenissä, jota minulle ei raskauden takia voi tehdä. Hän siis antoi ohjeet sekä pienen murtuman että lihasrevähdyksen hoitoon. Minun täytyy nyt

- ottaa viikonloppu ja alkuviikko hyvin rauhallisesti
- syödä tulehduskipulääkkeitä tietyin väliajoin (sellaisia, jotka hillitsevät yskää)
- ottaa uudelleen yhteyttä lääkäriin ensi viikolla, mikäli vaiva ei helpotu.

Vaikka sille mahdolliselle hiusmurtumalle ei voi tehdä juuri mitään (esim. kipsata), teki tämä yksityislääkäri mielestäni paljon. Hän selvitti minulle perinpohjin, miten tällainen murtuma/revähtymä yskimisen seurauksena muodostuu. Sitten hän neuvoi lääkityksen ja ohjeet, joiden mukaan nyt toimin.

Lisäksi selvisi, että minulla on eräs kylkiluiden kestävyyteen vaikuttava tila, nimittäin raskaus.

Kaikkeen tähän yksityislääkäri käytti hieman yli kymmenen minuuttia. Toinen vaihtoehto olisi ollut mennä jonottamaan sinne päivystykseen nöyryyttämään itseäni toistamiseen. Tuli väkisinkin mieleen, että ehkä julkisella puolella vain ei ole lääkäreitä, jotka pystyisivät tähän kaikkeen noin lyhyessä ajassa. Siksi resurssit eivät riitä potilaiden vastaanottamiseen.

Nyt toimin saamieni ohjeiden mukaan. Iso toiveeni olisi, että tilanne helpottaisi ensi viikon aikana. Silloin Ortonin 3. kuntoutusjakso alkaa, ja haluaisin kyllä saada siitä kaiken mahdollisen irti.


Kommentit

  1. Se on kyllä nähty, että on olemassa lääkäreitä ja Lääkäreitä. Joskus käynti yksityisellä on todellakin käytetyn rahan arvoista. Terveyskeskuksissa on kuitenkin töissä yleislääkäreitä, jotka eivät tietenkään voi olla kaikkitietäviä, siksi diagnooseihin kuluu aikaa sillä ainakin omalla kohdalla tehokkaasti on selattu jopa Googlesta tietoa kun ei lääkärillä ole oma tietämys riittänyt :D

    Toivottavasti tilanne nyt rauhoittuu siinä määrin, että saat kaiken irti Ortonin viikosta!

    VastaaPoista
  2. ...ja tämä vaiva ei edes yltänyt sitä porrasta, että lääkäriin olisi päässyt. Tähän olisi yleislääkäri riittänyt ihan hyvin, mutta kyllä se kylki olisi ihan tunnustelemalla pitänyt siellä terveyskeskuksessa tutkia, ettei mistään isommasta murtumasta ole kyse. Harvinaista tai ei, näitä yskän seurauksena luunsa murtuneita mahtuu tuttavapiiriini enemmän kuin yksi. Tästä käynnistä jäi nyt sellainen fiilis, että sinne lääkärille on aika turha juuri minkään vaivan takia yrittää ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe