Vedenalaisia tapahtumia

Minulla on jo pitkään ollut käynnissä hanke meidän akvaarion uudistamiseksi. Uusia kasveja? Uudenlainen pohjamateriaali? Kalasto uusiksi? Kokonaan uusi akvaario?

Monia asioita voi toteuttaa isosti - tämä ei kuitenkaan useinkaan päde akvaarioon. Se on oma enemmän tai vähemmän toimiva kokonaisuutensa, jota ei olekaan niin helppo pistää kerralla uusiksi.

Seuraavaksi pieniä havaintoja nykytilanteesta:


Touhunuoliaiset voivat oikein mainiosti. Meillä on niitä yksi vähän vanhempi ja kolme nuorempaa. Kaikki ovat nyt ylittäneet yhden vuoden iän. Neljästä syömäristä huolimatta akvaariomme kotilokanta on jälleen alkanut kasvaa.

Tämä on vähän kummallista, sillä näin monen nuoliaisen luulisi pistelevän poskeensa aimo annoksen pieniä kotiloita. Ei auta kuin seurata tilannetta. Kärsivällisyys on valttia, mitään radikaalia tälle ongelmalle ei oikein voi tehdä.

Jos joku akvaristi lukee blogiani, vinkkejä saa antaa. Kotiloiden myrkytys on liian radikaali toimenpide, touhunuoliaiset ovat tähän saakka toimineet mainiosti ja olleet sitäpaitsi kivoja ja kiinnostavia kaloja. Ehkä pohjaruokaa pitäisi antaa vähemmän? Pitäisiköhän nuoliaisia olla enemmän?


Vallisneria elää ja voi hyvin. Tästä näkyy, kuinka se leviää rönsyämällä. Vallisneria on pienen tarinan arvoinen. Se on kuulunut akvaariomme kasvistoon jo melkein 20 vuotta.

Vallisneria on peräisin eräältä sukulaiseltani, jolla on mittava kokemus akvaarioharrastuksen parissa. Hän (ja moni muukin) sanoo vallisneriaa tuttavallisesti "akvaarion rikkakasviksi", koska se leviää niin helposti. Vallisneria myös kasvaa korkeaksi,  kotiakvaariossa pintaan saakka ja siitä ylikin.

Minun vallisneriahistoriaani on mahtunut myös eräs huonompi jakso. Kasvit vähenivät ja kutistuivat. Monta vuotta minulla oli vain pieni, alle viiden sentin korkuinen muutaman vallisnerian kokonaisuus. En kuitenkaan hävittänyt sitä.

Äkkiarvaamatta, ilman minkäänlaisia toimenpiteitä vallisneria innostui taas kasvamaan, ja nyt se onkin ollut täysikokoinen ja hyvinvoiva n. kolmisen vuotta.


Akvaarioni kasvit voivat ylipäätänsäkin tällä hetkellä varsin hyvin - niin myös kuvassa näkyvä, hieman nuoria salaatinlehtiä muistuttava kasvi. Tälläkin kasvilla on vaiheita. Välillä se kasvaa veden pinnalle saakka, nyt on menossa hieman maltillisempi vaihe.

En nyt millään muista, mikä tämän kasvin nimi on. Se on hankittu Vantaalta, Lemmikkimessuilta vuonna 2007.  Kasvi uusiutuu nopeasti - vanhentuneita lehtiä saa nyppiä pois oikeastaan jokaisen vedenvaihdon yhteydessä.

Niin, niihin uudistuksiin...Minulla on tällä hetkellä harkinnassa parvi jotakin muuta kalalajia mustatetrojen lisäksi. Itselläni on tällä hetkellä kolme suosikkia, intiaaninsulka, hehkutetra ja seeprakala. Periaatteessa nämä kaikki sopisivat meidän akvaarioon.


Seeprakala näyttäisi tältä. Kuva, Wikipedia:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Zebrafisch.jpg

Hehkutetraan ja intiaaninsulkaan laitankin vain linkit, mikäli ulkonäkö kiinnostaa:

Hehkutetra: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Hyphessobrycon_amandae.jpg

Intiaaninsulka: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Pristella_tetra1.jpg


Uusi kalaparvi on siis vielä pohdinnassa. Ensiksikin, täytyy hieman miettiä, onko meidän akvaariossa tarpeeksi tilaa näille kahdelle parvelle. Sitten on vielä muitakin seikkoja. Kalojen väritys pääsee parhaiten oikeuksiinsa tietynlaisessa valossa ja sisustuksessa. Miten suuria muutoksia akvaariossamme voi tällä hetkellä tehdä niin, ettei kaikkea tarvitse laittaa uusiksi? Tämä asia jää vielä pohdinnan alle.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lasten kaverit kylässä - ruokailu