Parvi erivärisiä platyja

Kyllä, meillä on edelleen 240-litrainen akvaario olohuoneessamme. Se kilpailee television kanssa, ja voittaa kiinnostavuudessaan useasti. Syksyn aikana sinne on tullut uusia asukkaita, ja kokonaisuus näyttää nyt oikein hyvältä.

Meillä oli kuluneen vuoden aikana tankissa valtava leväongelma, kun akvaarion takaseinä, mangrove-puut, kivet ja suodattimen akvaariossa olevat osat täyttyivät tupsulevästä. Kokonaisuus oli ihan kamala, mutta sitten se helpotti.

Luulen, että leväongelma johtui akvaarion tyhjennyksestä (vaihdoimme sisäsuodattimen ulkosuodattimeen, ja tankkia piti silloin siirtää kauemmaksi seinästä). Kun akvaarion tyhjentää ja täyttää uudestaan, vesiarvot muuttuvat väkisinkin.

Omalta akvaarioltamme kesti yli puoli vuotta toipua reaktiostaan, tupsulevän liikakasvusta. Kaloja levä ei haitannut, minua sitten sitäkin enemmän.

Kevätpuolella aloin kiinnostua akvaariomme veden kovettamisesta, jotta saisin hankittua meille pitkäaikaisia lempikalojani platyja. Makean veden akvaariokalat jakautuvat kovan-, keskikovan-, ja pehmeän veden kaloihin.

Pehmeän veden kaloja on eniten, oikeastaan suurin osa makean veden akvaariokaloista. Keskikovaa vettä vaativat esim. platyt, miljoonakalat ja miekkapyrstöt. Kovan veden kaloja ovat esim. Malawi- ja Tanganjika-järvien ahvenlajit. 

Aloin kovettaa akvaariomme vettä kovetusaineella, jota hankin akvaariokaupasta. Välillä mittasin arvoja ja sitten lisäsin ainetta. Kun vesiarvot olivat muuttuneet tarpeeksi, hankin meille ensimmäiset platyt, viisi kappaletta oranseja yksilöitä. 

Platy on alunperin kotoisin Väli-Amerikasta. Se on parvi- tai oikeammin haaremikala, eli naaraita on hyvä olla enemmän kuin koiraita. Silloin koiraat eivät nahistele pahasti keskenään ja naaraat saavat olla välillä rauhassa.

Viidestä hankitusta platysta kolme menehtyi, mikä on ikävää, mutta tavallista. Useimmiten meillä myytävät platyt tulevat Kaakkois-Aasian kalanviljelylaitoksilta, joissa niitä kasvatetaan hyvin erilaisissa vesioloissa kuin meillä. Muutos tänne siirryttäessä on liian suuri.

Kolmen menehtyneen tilalle hankin kolme uutta platya, tällä kertaa kaksivärisiä, jotka ovat tähän mennessä pysyneet hengissä.

Odotan kovasti, että platyt lisääntyisivät. Ne kuuluvat eläviä poikasia synnyttäviin kaloihin, eikä lisääntymisen pitäisi olla vaikeaa. Toisaalta poikaset joutuvat synnyttyään helposti syödyiksi, joten platyjen kasvattaminen aikuisiksi ilman erillistä poikasakvaariota on vähän haasteellista.

Tässä on kaksi platyistamme. Kuvaaminen oli älyttömän vaikeaa, kun kalat ovat niin eloisia. Yksivärisiä oransseja en tavoittanut kuvaan lainkaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe