Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Taidan kärsiä siitä, kuten aika moni muukin. Minulla oireet ovat kausittaisia, mutta viimeisen puolen vuoden aikana oireita on ollut liikaa. Täytyy jo kiinnittää huomiota ruokavalioon. Siksipä meillä (ainakin minulla) on valittavana kahta ruokalajia, nakkikeittoa ja kasvissosekeittoa.

Jos saisin vatsani viimein rauhoittumaan, olisin kyllä hyvin onnellinen. Nyt on taas pakko välttää ainakin sipulia ja palkokasveja. Jauheliha ei ole hyväksi myöskään. Tuoreet kasviksetkin ovat vähän huonoja. Tästä voinee päätellä, että ongelma ei ole seka- ja kasvisruokavalion välinen, siis omalla kohdallani.

Hyvinä kausina ei tarvitse olla niin varovainen, onneksi.

Pahin aiheuttaja on kuitenkin stressi. Olisi kyllä mielenkiintoista saada ihan konkreettisia neuvoja, joilla ahdistuneisuushäiriöstä kärsivä,  sosiaalista tietotyötä tekevä ruuhkavuosiäiti onnistuisi elämään stressittömästi :D 

Eipä sitä stressiä voi kokonaan välttää, mutta toki stressitekijöitä voi karsia pois. Joissakin kohtaa täytyy vähän oikoa: yöuneni ovat suhteellisen hyviä, koska minulla on hyvä lääkitys ja osaan mennä ajoissa nukkumaan.

Käyn viikoittain psykoterapiassa, joka on varmasti hyvä mielelleni ja sitä kautta vatsalleni.

Olisihan se mukavaa, että vatsa toimisi kunnollisesti. Niin, ettei sitä tarvitsisi erikseen pohtia. Onneksi vaiva on kuitenkin sen verran yleinen, että tietoa on saatavilla runsaasti. En ainakaan itse osannut aluksi nimetä ruokavaliostani asioita, joihin kiinnittää huomiota.

Ehkä ristiriitaisimmalta tuntuu tuoreiden kasvisten välttäminen, koska yleinen ruokavalio-ohjeistus on niin päinvastainen. Kuitenkin, minun on pakko pitää kausia, jolloin syön ainoastaan kypsennettyjä vihanneksia.

Ongelmallinen paikka on ehkä työpaikkaruokailu. Vaikka olen sinut vatsavaivani kanssa, en kyllä mene keittiöön kyselemään ärtyneelle paksusuolelleni sopivaa ruokaa :D 

Täytyy toivoa, että nykyinen huonompi vaihe helpottaisi ruokavaliomuutosten avulla.






 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu