Sukaravut ja niiden kuoret

Meidän akvaarioon kuuluu ihan hyvää. Vielä vuosi sitten kasvit kasvoivat vähän kituliaasti, joten aloin käyttää säännöllisesti kasvilannoitetta sekä nestemäistä hiilidioksidilisää silloin kun muistan. Nyt erityisesti pintakasveja on vähän liikaakin - minun pintakasvini ovat salvinia-lajisia.

Noin kuukausi sitten hankkimani kolme leväsukarapua voivat oikein hyvin. Nyt rapusia on yhteensä kuusi - edelleenkin näyttää siltä, että uroksia on viisi ja naaraita vain yksi. Naaraat ovat uroksia suurempia ja niillä on ajoittain vatsa pulleana mädistä.


                                http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:DSCN8033_1.sized.jpg


Leväsukarapu ei, harmi vain, lisäänny tavallisessa seura-akvaariossa, vaan poikaset tarvitsevat kehittyäkseen murtovettä. Kotiseuduillaan Japanissa, Koreassa ja Taiwanissa ne vaeltavatkin lisääntymään murtovesialueelle jokisuistoihin.

Minä olen tykännyt meidän leväsukaravuista valtavasti. Ne ovat hassuja vipeltäjiä, jotka paikallaan ollessaan siivilöivät koko ajan jotakin suuhunsa. Ne ovatkin varsin tehokkaita levänsyöjiä. Mitään erityishuomiota niihin ei ole tarvinnut kiinnittää.

Joskus olen erehtynyt luulemaan sukaravun kuorta ravuksi ja pelästynyt, että onko joku meidän ravuista kuollut. Sukarapu vaihtaa kuortaan säännöllisesti ja osaa irrottaa sen miltei yhtenä kappaleena.

Ainoa tulevaisuuden huoli on mahdollinen akvaarion vaihto - läpinäkyviä ja varsin nopeita rapuja tulee olemaan mielenkiintoista pyydystää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lasten kaverit kylässä - ruokailu