Särkyä ja uniyrityksiä

Rva tapasi eilen erään oikein mukavan ihmisen - Orton-jaksolta tietysti! Oli kyllä mukava piipahtaa kahvilassa, vaihtaa kuulumisia ja keskustella muuten vaan. Sen jälkeen oli tietysti pakko käydä pikaisilla vaateostoksilla.

Vertais-ihmisen kanssa puhuimme muun muassa univaikeuksista. Rva:llahan niitä on ilman vammaakin, mutta varsinkin viime aikoina hermokivut selässä (ne säteilevät jalkoihin asti) ovat vaikeuttaneet nukkumista.

Ärsyttävä seikka on myös, että sängyssä lukeminen on alkanut olla hankalaa olkapääkipujen takia. Rva kumminkin tykkää lukea ennen nukkumaanmenoa, sillä se rauhoittaa ja vie ajatukset pois päivän tapahtumista.

Ei ole kovin kiva tunne, kun väsyttää (ja lapsikin nukkuu) ja on pakko olla hereillä, koska särkee. Usein rva:n särky on ns. leposärkyä, joka alkaa kunnolla tuntua vasta, kun rva siirtyy makuuasentoon ja yrittää rentoutua.

Kun on elämää rajoittava vamma, on lepo yöllä (ja olisi päivälläkin) todella tarpeen. Kun nukkuu kivun takia huonosti, seuraava päivä on ainakin rva:lla todella raskas.

Viime yönä tuli todellakin mieleen, että jonkinlainen "tarvittaessa" - kipulääkitys voisi olla rva:llakin öisin tarpeen. Nythän sellaista kipulääkitystä ei ole. Keskustelu Ortonissa lääkärin kanssa tuotti siinä mielessä pettymyksen, että lääkäri ehdotti Voltarenin käyttöä! No kokeiltu on, jo vuosia sitten...

Ehkä täytyisi lukea iltaisin tätä Naakan pehmokirjaa (josko se rauhoittaisi...kivunlievitykseen se ei välttämättä tehoa):



Kuntoutusjaksoillani Ortonissa kuuntelin kaksikin uniluentoa. Molemmat olivat aika perussettiä..."älä tee sitä tai tätä ennen nukkumaanmenoa ja muista käydä aikaisin nukkumaan..." Ihan hyviä perustietoja, mutta kävi mielessä, että kuntoutuspaikassa kuuntelijoilla saattaa olla vaikkapa nukkumista vaikeuttavia kiputiloja!

Kipu kuitenkin on aika merkittävä asia, kun puhutaan rentoutumisesta ja keskittymisestä. Kipu vaikeuttaa molempia, ja juuri niitä tarvittaisiin lepäämistä ja nukkumista varten. Olisi joskus mielenkiintoista kuunnella uniluentoa, jossa luennoitsija on itse kokenut öisen kivun.

No, rva yrittää ensi yönä uudes nukkumista uudestaan, josko nukkuminen silloin onnistuisi.


Tänään rva käy nyt aamusta psykologilla. Sen jälkeen meidän (siis ei psykologin vaan puolisoni, Naakan ja minun) on tarkoitus lähteä Prismaan täydentämään ainakin Naakan maito- ja marsujen puruvarastoja. Kyllä sitä ostettavaa on nyt muutenkin.

Kauppaan on ihan kiva lähteä - toivottavasti niskaan sattuu reissulla mahdollisimman vähän. Huimaus saisi pysytellä kokonaan poissa.

Kommentit

  1. Uni on kyllä kriittinen tekijä kipukroonikon elämässä. Minäkin olen viimeaikoina kitunut alaselkäkipujen ja niistä johtuvien jalkojen hermosärkyjen kanssa ja kyllä on yöunet koetuksella. Ei auta Lyrica eikä Triptyl, Arcoxiasta olen saanut pientä apua.

    Lukemisongelmaan minulla olisi yksi hyväksi havaittu ehdotus, e-kirjat. Olen itse lukenut kesän jälkeen kolme kirjaa e-kirjoina ja lukulaitteena on toiminut kännykkä. Hyvä lukea kyljellään makuulla, kun kännykkä ei paina juuri mitään kädessä ja lukuvaloakaan ei tarvitse kun näytön kirkkaus hoitaa homman. Suosittelen kokeilemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolarinukke, hyvä idea! Oletko ostanut e-kirjat jostakin vai lainannut kirjastosta? Minulle tämä tekniikka on vielä aika vierasta...googletin meidän kaupunginkirjaston sivuilta, että e-kirjoja voi myös lainata, mutta ihan vielä en käytännössä keksinyt, miten se käy.

      Eilen yöllä hain lisää Ibumaxia, kun särky paheni. Pimeässä pudotin tietysti pillerinpuolikkaan lattialle ja nyt pitäisi alkaa etsiä, ettei vauva (tai marsut) saa sitä suuhunsa...yöllä kiroilutti tämäkin, kun sitä vain mielellään nukkuisi.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe