Onkohan muisti tallella

Rva:n muistikapasiteettia vievät tällä hetkellä monet asiat. Niistä suurimmat ovat varmasti whiplash ja vauva. Nämä kaksi perheenjäsentä vievät valtaosan rva:n ajasta ja jaksamisesta. Muistin kohdalla tämä näkyy ihan selvänä pätkimisenä.

Kaikki mitä pitää muistaa, täytyy kirjoittaa johonkin ylös - mieluiten sellaiseen paikkaan, mistä sen muistilapun löytää. Kännykän muistitoimintoa rva ei ole oikein oppinut käyttämään.

Mitähän rva on viime aikoina unohtanut...ainakin viime viikolla rva tai siis kaikki Niskaset, lähtivät käymään kirjastossa, koska eräs rva:n kirja oli jäänyt palauttamatta. Kului monta päivää, ja sitten tuli ilmoitus, että lainani on erääntynyt.

Rva oli innoissaan lähtenyt palauttamaan kaikkia muita mahdollisia kirjoja, paitsi juuri sitä kirjaa, joka olisi pitänyt palauttaa.

Lisäksi rva on huomannut, ettei osaa enää muun muassa puhua englantia (sanat ovat unohtuneet), muista henkilöhahmojen, näyttelijöiden tai edes vauvakerholaisten vanhempien nimiä. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Suurin osa tästä on ihan normaalia, ainakin toivottavasti. Ehkäpä muisti palautuu, kun Naakka on vähän isompi. Nyt mieli on virittynyt hänen päivärytmiinsä ja yleiseen vahtimiseen. Kaikki muu tuppaa unohtua.

Vammautuminen voi viedä muistia monellakin tapaa. Ikävin syy muistivaikeuksille on varmasti aivovamma. Rva:lta sellaista mahdollisuutta ei ole tutkittu, mutta ehkäpä sellaista ei ole.

Luulisin, että kohdallani suurin syy muistivaikeuksille on se, että olen elänyt vuosikausia niin kuormittavassa tilanteessa vamman kanssa. Kivut, huimaus ja tappelut etuisuuksista ja sen sellaisesta ovat ottaneet voimille, ja muistikapasiteettia kuluu edelleen ihan päivittäiseen selviämiseen.

Silti, muistivaikeudet ovat välillä pelottavia. Se, että ihan yksinkertaiset käsitteet unohtuvat, saa pelkäämään, että jotakin on ihan oikeasti pielessä.

Oikeasti pitäisi varmaankin rauhoittua ja antaa itselleen aikaa muistella. Puoliso ei kyllä aina tykkää, kun aloitan lauseen ja saan hänet keskeyttämään toimensa ja sitten unohdan lauseen loppuosan. No, kyllä sitä hänellekin tapahtuu aina joskus.

Välillä rva koittaa treenata muistiansa esimerkiksi pohtimalla, mitkä olivatkaan jonkun tv-sarjan henkilöiden nimet jne. Välillä koko tv-sarjan nimi unohtuu...

Jotta ihan ei unohtuisi, rva lisää loppuun muutamia kuvia kahden koiran, Utun ja Samman synttäreiltä, joita Niskaset kävivät tänään viettämässä. Kaverukset olivat niin valloittavia ja ihania, että olipa onni, kun Niskasetkin kutsuttiin syntymäpäiville!

Hyvää syntymäpäivää molemmille vielä bloginikin kautta!!!



PS. Helmikoristelu on aina IN !!!

Kommentit

  1. En todellakaan halua vähätellä tällä toteamuksella vaikka tämä siltä voi kuulostaa. Vammautuminen itsessään on sen sortin järkytys, että se varmasti syö oman osansa, mikä hyvinkin voisi "oireilla" muistin kohdalla. Ilmiönä tämän voisi kuitenkin nähdä yhtä vakavana kuin somaattiseen taustaan liittyvät muistiongelmat, koska henkisen puolen rooli on harvinaisen näkyvä. (huolimatta siitä mitä mieltä esim. Kela saattaa olla). Mutta sille sinnikkyydelle mitä rva. Niskasella ilmenee voi vain nostaa hattua :) -Aliisa

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitos, ja omalta osaltaan rva on Aliisan linjoilla - aika kuluu odotellessa, että nämä tietyt ongelmat lievenevät :D

    Yleisesti ottaen eriasteiset aivovammat, usein aivorunkovammat, ovat whiplash-henkilöiden ikävän yleinen ongelma. Aivorunkovammassa myös aivojen puolella olevat osat ottavat iskun, ja silloin ongelmia yleensä tulee. Heillä, joilla vamma on niskan lisäksi myös aivorungossa, on usein edessään taistelu neuropsykologisesta kuntoutuksesta, jota taas ei kovin helposti myönnetä. Rva:n kohdalla mahdollisia merkkejä aivorunkovammasta voisivat olla tietyt aistiongelmat, joita ei voi whiplashilla selittää. Asiaa ei ole sen paremmin tutkittu, mutta täytyy toivoa, että oireisto johtuu lähinnä tästä kuormituksesta :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lasten kaverit kylässä - ruokailu