Pieni silmäys ruokavalioon

Jippii, rva:lla on vihdoinkin oikea, tilava keittiö! Sellainen on puuttunut lapsuudenkodin jälkeen, ja erillisen keittiön olemassaolo on ollut toivelistassani niin kauan, kun olemme uuteen kotiin muuttoa suunnitelleet.

Syöminen liittyy hyvinvointiin ja terveyteen - sitä lienee turha kiistää. Eikö rva:n sitten pitäisi syödä erityisen hyvin, kun on kerran tämä vammakin?

Totta puhuen rva ei edes tiedä, mitä tähän vammaan pitäisi erityisesti syödä...jotakin vissiin, joka tekee hyvää luustolle, kudoksille ja aivoille!

Voinpa heti alkuun todeta, että meillä on viime aikoina (ja pitkällä välillä sitten Naakan syntymän ja oikeastaan koko pahoinvointisen raskauteni) syöty vähän sitä mitä kaapissa sattuu olemaan. Lajivalikoimaamme olemme sitten "monipuolistaneet" noutoruualla.

Heti seuraavaksi totean, etten ole mikään ravintoekspertti. Suosituksia on olemassa jos jonkinlaisia, enkä osoita taipumusta mihinkään kovin spesiaaliin ruokavalioon. Ruokavalioni on tosin suurimmaksi osaksi laktoositon (se on hyvin helppoa nykypäivänä).

Ruokavaliossani hyvää on....

- juon tarpeeksi vettä
- syön aina aamiaisen ja useimmiten kaksi lämmintä ateriaa
- en juurikaan syö karkkia, sipsejä tai muuta sellaista
- kasvikset säilykeparsaa lukuun ottamatta eivät ole minulle vastenmielisiä
- muistan useimmiten monivitamiini- ja kalkkitabletit

Ruokavaliossani parantamisen varaa on...

- kiireessä kasviksia tulee syötyä aivan liian vähän
- en ole myöskään viime aikoina panostanut runsaasti kasviksia sisältäviin ruokiin
- noutoruuan määrä on viime aikoina ollut järkyttävä
- kotimaisia marjoja en ole syönyt nimeksikään.
- syön liian vähän kalaa
- syön usein liikaa nykyiseen energiankulutukseeni (siis vammautumiseni jälkeiseen) nähden.

Kootusti tästä voi kai sanoa, että niitä kasviksia pitäisi lisätä tuntuvasti. Onneksi puolisonikin kiinnostui kasvisasiasta. Kun asuu jonkun kanssa yhdessä, on helpompaa korjata asioita, kun molemmat syövät pääosin samaa ruokaa.

Nyt sitten kärräsimme kaupasta kotiin erilaisia kasviksia...tänään olemme syöneet (kurkun ja tomaatin lisäksi) mm. parsaa, omenaa (vain minä) ja mustikoita. Huomenna sama tahti jatkuu, paitsi että parsan tilalla on kukkakaali.

Ei meillä puritaaneiksi olla ryhtymässä, elämässä kun pitää olla joustavuutta ja iloakin, myös ei aina niin terveellisestä ruuasta saatua. Kuitenkin, jos edes pieni osa näistä parannuksista tulisi osaksi pitkän aikavälin ruokavaliota, se olisi oikein hyvä juttu.

Ohhoh, ruokavaliosta voisi kirjoittaa vaikka kuinka pitkän jutun...se taitaakin olla tosi monipuolinen aihe. Täytyykin kirjoitella pian uudestaan, vaikka siitä, onko se Niskasten perheen ruokavalio menossa/mennyt terveellisempään suuntaan.

Jostakin syystä rva ei yleensäkään ole kesäisin kovin innostunut ruuanlaitosta, mutta innostuu yleensä syksyllä, ja kiinnostus jatkuu kevääseen saakka. Kuluneella viikolla täällä on syöty mm.

lohi - peruna - lanttukeittoa
sekä punajuurilaatikkoa.

Seuraavat ruokalajimme ovat todennäköisesti

tonnikalapastakastike
sekä tomaattinen papu- ja kaalikeitto (kiitos perheenjäsenelleni tästä ohjeesta).

Rva siirtyy nyt viettämään esikoistyttärensä syntymän puolivuotispäivää! Tytär itse siirtyi jo unten maille ja herää huomenna juhlimaan ensimmäistä isänpäivää. Ensimmäistä äitienpäiväähän vietimme tyttösen kanssa synnytyssairaalassa, joten nyt tulee isäkin juhlittua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe