lauantai 18. joulukuuta 2021

Miten se kakkosluokkalaisen syksy menikään?

Naakan kakkosluokan syksy alkaa olla paketissa. Se meni nopeasti, kuten syksyt usein menevät. Kouluun mentiin t-paitakelillä, sieltä kotiudutaan joululomalle toppahaalarissa. Sellainen on suomalainen syyslukukausi.

Naakan koulua rytmitti muun muassa syysloma, ja flunssakaudesta huolimatta Naakka pääsi reissuun, eri kylpylähotelleihin Suomessa. Sen jälkeen jatkettiin taas koulunkäyntiä parisen kuukautta. 

Kakkosluokkalaisena Naakka on opiskellut muun muassa suomea, ranskaa ja vierasta kieltä, jota hänen luokallaan opiskellaan. Naakka on opiskellut myös matematiikkaa, ympäristötietoa, uskontoa, kuvaamataitoa, käsityötä ja liikuntaa. 

Kakkosluokkalainen tietää jo suurinpiirtein koulun käytännöt. Niiden noudattamista opetellaan vielä, mikä kuuluu ikään. Hän tietää välitunnit, ruokalakäytännöt, terveydenhoitajan, sisä- ja ulkoliikunnan, retket ja paljon muuta.

Tänä syksynä Naakka on pääasiassa lähtenyt kouluun itsekseen. Koulumatka on noin sata metriä, joten hän käytännössä kipaisee kouluun lähtiessään ovelta ovelle. Iltapäivisin Naakka on ollut iltapäiväkerhossa, jossa lempipuuhaa ovat olleet perjantaiset elokuvahetket sekä hamahelmillä askartelu. Läksyt Naakka tekee nykyään ip:ssä.

Kellon Naakka on oppinut tänä syksynä hyvin pitkälle. Aamulla itseohjautuvuus ei vielä ihan riitä omatoimisuuteen asti, sitä opetellaan vielä. Myöskään repun tarkastaminen illalla valmiiksi ei ihan vielä toimi. Ulkoa hän osaa (viimeistään aamulla), että avain ja puhelin täytyy muistaa.

Naakka viettää päivät muiden lasten kanssa. Kuten Naakkakin, kaikki ovat erilaisia. Kaikkien kanssa ei voi tulla toimeen yhtä hyvin. Myös ystävien kanssa voi tulla vääntöä. Naakka juttelee niistä välillä kotona, ja on huolissaan. Yleensä ongelmatilanteet ovat kuitenkin selvinneet heti seuraavana päivänä.

Alkuun Naakka ei halunnut yhtään harrastusta. Pitkin syksyä hän on kuitenkin kaikessa rauhassa pohtinut asiaa, ja keksinyt useammankin liikuntalajin (yksilölajeja), joita hän haluaisi harrastaa. Suuntaviivat ovat siis selvillä.

En tässä kirjoituksessa ole halunnut painottaa Naakan nepsy-juttuja. Naakka on kaikkien ominaisuuksiensa kanssa todella hieno persoona ja 8-vuotias juuri sellaisena kuin hän on. En ole huolissani kakkosluokan keväästä - luulisin että meillä on oikein hyvät eväät siihen. Joulutauko on kuitenkin paikallaan sitä ennen :) 

'Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nelosten tanssit ja epätavallinen viikko

Voisi jopa sanoa , ettei meidän perheessä ole juhlittu Suomen itsenäisyyttä koskaan näin monipuolisesti. Keskiviikolle, varsinaiselle itsenä...